ΥΔΡΙΑΔΑ – Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΛΩΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΜΕ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ

[blip.tv http://blip.tv/play/AYKAzScC width=»480″ height=»293″]Συνέντευξη των  καθηγητών Νικήτα Νικητάκου και Θεόδορου Λίλα  στη ΜΚΟ Σόλων για την πρότυπη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης “Υδριάδα”

Ο κ. Νικήτας Νικητάκος Καθηγητής Ηλεκτρονικής Ναυτιλιακής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο Θεόδωρος Λίλας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελούν μέλη της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε, σχεδίασε και δημιούργησε την πρότυπη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης ”Υδριάδα” στην Ηρακλειά των Κυκλάδων, η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια εξολοκλήρου προερχόμενη από τον αέρα και τον ήλιο.

Με την παροχή αιολικής και ηλιακής ενέργειας η μονάδα αντίστροφης όσμωσης  μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε γλυκό, καλύπτοντας εξολοκλήρου τις ανάγκες της Ηρακλειάς για πόσιμο νερό(70 τόνους/ημέρα).       Με την εμπειρία της ήδη υπάρχουσας μονάδας, υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης πολύ μεγαλύτερων πλωτών μονάδων αφαλάτωσης οι οποίες θα λειτουργούν εξολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας τέλος στο χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας το οποίο αντιμετωπίζουν πάρα πολλά ελληνικά νησιά και εξοικονομώντας σημαντικά αποθέματα  ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οικονομικούς πόρους που προορίζονται για τις ισχύουσες πρακτικές υδροδότησης των νησιών.

Το ενδιαφέρον για αυτή την καινοτόμο μονάδα στο εξωτερικό είναι ήδη πολύ μεγάλο, αφού συνδυάζει μείωση του κόστους σε περιβαλλοντικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, αποσβήνοντας σε μικρό σχετικά διάστημα το κόστος κατασκευής τους, έχοντας μικρό κόστος συντήρησης με διάρκεια ζωής τριών δεκαετιών.

Δείτε στην συνέντευξη περισσότερα σχετικά με τα πλεονεκτήματα της Υδριάδας, τους νέους ορίζοντες που ανοίγει η δημιουργία της, τα προβλήματα που συνάντησε το έργο, όπως και την πρόταση του κ. Νικητάκου για μια «Ενεργειακή Ακαδημία» στην Ελλάδα.

Τα πλάνα της «Υδριάδας» που χρησιμοποιούνται στη συνέντευξη μας παραχωρήθηκαν από τους κ.κ. Νικητάκο και Λίλα

Κείμενο-Συνέντευξη: Άρης Καπαράκης

Μοντάζ: Άγκυ Σκαρλίκου
Κάμερα: Θανάσης Χορμόβας

1 Οκτωβρίου 2010

http://www.solon.org.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s