Επανάσταση Ναι αλλά όχι έτσι…

«Έχω κάποιο προαίσθημα, πως ο «κύβος ερρίφθη». Ίσως το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών να γίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και στους πιο άγριους εφιάλτες του. Φοβερά συμπτώματα παρουσιάζονται. Ίσως να είναι κιόλας αρκετή για να προκαλέσει την αρχική δόνηση η προαιώνια, αφύσικη κατάσταση, που επικρατεί στα ευρωπαϊκά κράτη. Πώς θα μπορούσε, μα την αλήθεια, να χαρακτηριστεί φυσική μια κατάσταση ριζωμένη από αιώνες στο παμπάλαιο και το τεχνητό; Δεν μπορεί πια ένα μέρος από την ανθρωπότητα να κρατάει σκλαβωμένη όλη την υπόλοιπη. Ενώ τώρα αυτόν ίσα-ίσα το σκοπό εκπληρώνουν όλοι οι θεσμοί, που από καιρό έπαψαν να είναι χριστιανικοί, στην Ευρώπη, που κατάντησε ολότελα ειδωλολατρική… Η αφύσικη αυτή κατάσταση πραγμάτων και τα άλυτα αυτά πολιτικά προβλήματα -γνωστά στον καθένα, ας σημειωθεί- δεν είναι δυνατόν παρά να οδηγήσουν σ` ένα τεράστιο, τελειωτικό πόλεμο με τη συμμετοχή όλων, που θα ξεσπάσει σε τούτον τον αιώνα, μα ίσως ακόμα και σε τούτη τη δεκαετία…»

Αυτά έγραφε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα» το 1880 προοϊωνίζοντας την επανάσταση του 1917.

Πόσο διαφέρει η κατάσταση σήμερα; Καθόλου. Όσο και να το θέλουμε στην Ελλάδα η «επανάσταση» δεν έγινε το καλοκαίρι (τα τελευταία 2 χρόνια δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επιτυχία από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και απεργίες, μην έχετε ψευδαισθήσεις) και ούτε πρόκειται να γίνει σύντομα γιατί οι Έλληνες, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν έχουν ιδέα τι είναι Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος που η «επανάσταση» δεν γίνετε όταν το θέλουμε εμείς αλλά θα γίνει όταν μας επιτρέψουν. Όπως έγινε και το 1821. Γιατί εξυπηρετούσε να διαμελισθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Υποθέτω ότι η ερχόμενη επανάσταση θα γίνει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ίσος μάλιστα να περιλαμβάνει όλο το «Δυτικό κόσμο», Βόρια Αμερική και Ευρώπη.

Πόσο έχουμε αλλάξει στη συμπεριφορά μας από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την Επανάσταση του ’21 για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος; Καθόλου, εξακολουθούμε να περιμένουμε αρχηγούς που θα φροντίσουν για το μέλλον μας. Η ειρωνεία είναι ότι όλοι σχεδόν εκφράζετε ότι επιθυμείτε την Άμεση Δημοκρατία. Άμεση Δημοκρατία; Σε τι; Σε Πανελλαδικό επίπεδο; Πανευρωπαϊκό; Παγκόσμιο; Κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας ή κάποιος σας εξαπάτησε, ξανά. Η Δημοκρατία, όπως η ίδια η λέξη το λέει είναι ένα καθαρά τοπικό πολίτευμα. Περιορίζετε στα όρια του Δήμου, για να συμμετέχουν όλοι.

Έβλεπα το καλοκαίρι στη πλατεία Συντάγματος την Συνελεύσεις. Τι θεατρινισμός. Υπήρχε η άποψη ότι αναλογικά εκπροσωπούσαμε όλους τους Έλληνες. Δε θα διαφωνήσω αλλά τι γίνετε σε περίπτωση που μία ψηφοφορία είναι κρίσιμη για μία ομάδα, δίνουν όλοι το παρόν και αδιάφορη για άλλους που απουσιάζουν. Αυτό δεν είναι ἁλίοση αποτελέσματος; Και γίνετε πανεύκολα σε ένα πολίτευμα… «Demoκρατικό». Ή η γραμματεία που λειτουργούσε 24/24 αυτόματα δεν έχει μεγαλύτερη δύναμη απ’ όσους μπορούν να παρευρίσκονται μόνο λίγες ώρες ή και καθόλου;

Δεν είμαι ενάντια σε όλα αυτά τα κινήματα που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια. Κάθε άλλο, τα υποστηρίζω σχεδόν όλα με κάθε τρόπο που μπορώ εφόσον η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, η επανάσταση πρέπει να γίνει και εγώ θέλω να συμμετέχω (το κατα δύναμη) και όχι να παρακολουθώ.  Αλλά με φοβίζει η οργάνωση και δομή τους. Και ας έχουν φαινομενικά καλές προθέσεις.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s